Ayur veda betyder kunskap om livet.

en blog om ayurveda, uråldrig indisk kunskap om livet. Läran om att leva livet i samklang med naturens lagar. En lära som ger harmoni lycka närvaro och glädje utan att vara krångligt krävande eller kostsamt. För oss svenskar är ayurveda lite svårare att förstå tills vi har förstått det indiska tankesättet kring kroppen universum, andlighet. Ayurveda är ingen religion, ayurvedisk mat behöver inte vara indisk mat utan är principer som passar till vilken livsåskådning, mat eller samhälle. En hälsosam livstil som ger liv till åren och år till livet.

måndag 29 augusti 2011

Ayrvedisk hårolja

At smörja håret med hårolja är något som traditionellt gös i Indien, ayurvedans hemland. Här i Norden har vi inte den vanan men behöver det lika mycket.
Oljan som oftast är en kallpressad kbalitet är full med nyttiga vitaminer och mineraler som 'matas' till håret och smörjs i hårbotten. Som en olje inpackning, men det finns även torra oljor som går bra att ha i en hel dag.
Att smörja sin hårbotten regelbundet kan göra att du undviker håravfall, tunnt hår eller att håret tappar sin lyster.
De flesta ayurvediska håroljor är beredda enligt uråldriga recept ssom kommer med nedärvd kunskap från tidigare generationer. Ibland kan de vara tusentals år gamla.
Här följer en lista på de vanligaste mest kända hår oljorna.

Dhatri Herbal Hair OilDhatri Ayurveda’s Herbal Hair Oil är extremt effektiv mot håravfall Den har en kylande effekt på skalpen och minskar stress. Den görs på organiskt odlade örter bland annat : Neem; neela amari (Indigofera tinctora), kayyonni (Eclipta alba/eclipta prostrata), aloe vera, keram, brahmi (Bacopa monnieri), kadukka (Terminalia chebula) i en bas av kokosolja
Kalan Neelibhringadi Oil
Gör att håret växer bättre och är extra effektivt mot grått hår. Denna olja ger näring till hårsäckarna och ger fukt till en torr hårbotten. Den minskar stress och ger en bra sömn.
Kaveri Hair TonicEn olja till daglig användning mot grått hår och torr hårboten.
Oushadhi Hair ToneDen här oljan är tillredd med örtextrakt och är bra mot mjäll. Den innehåller kokosolja och eclipta alba, sesame seeds, terminalia bellirica, lotus stamen.
Revitalizing Hair Oil från Himalaya
En olja som inte är kladdig, den hjälper håret att växa och innehåller bland annat
amalaki (emblica officinalis), arishtaka (sapindus trifoliatus), neem (azadirachta indica), medhika (trigonella foenum-graecum), bhringaraja (eclipta prostrata), chanaka (cicer arietinum) and bilva (aegle marmelos).
Trichup OilMot s´vamp mjäll och grått hår. Ger ett tjockt fylligt hår.
Kaveri Hair TonicFör långt oc hälsosamt hår innehåller bland annat indigo (indigofera tinctoria), bhumibala (sida veronicaefolia), bhringaraja (eclipta alba), amla (eclipta officinalis)

Värm alltid oljan till en behanglig temperatur innan du masserar in den i skalpen. Massera i cirkelrörelser som inte är för kraftiga. Har du något problem med håret kombinera alltid med en hälsosam diet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.