Ayur veda betyder kunskap om livet.

en blog om ayurveda, uråldrig indisk kunskap om livet. Läran om att leva livet i samklang med naturens lagar. En lära som ger harmoni lycka närvaro och glädje utan att vara krångligt krävande eller kostsamt. För oss svenskar är ayurveda lite svårare att förstå tills vi har förstått det indiska tankesättet kring kroppen universum, andlighet. Ayurveda är ingen religion, ayurvedisk mat behöver inte vara indisk mat utan är principer som passar till vilken livsåskådning, mat eller samhälle. En hälsosam livstil som ger liv till åren och år till livet.

lördag 26 mars 2011

Att banta för att gå ned i vikt - att gå mot naturens ordning

Har du försökt gå ned i vikt någon gång genom att banta, alltså skära ned intaget av mat. Då har du lika säkert som du gick ned några kilon gått upp dessa kilon senare.
Deepak Chopra skriver i sin bok Perfekt weight om hur kroppen har vant sig tidigt i männsklighetens historia att ha hårdare perioder utan mat, perioder då vår kropp levde på det lagrade fettet. Sen kom perioder då vi hade tillgång till mat och kunde äta mer, då lagrade kroppen in föda i form av fett för att vara förberedd på tuffare tider.
Även om det var länge sedan tiderna var hårda för oss í sverige har kroppen inte börjat  förstå att vi lever i ett samhälle med regelbunden tillgång på mat. Evolutionen är långsam.
Men genom bantning, minskat intag av mat, självsvält och hoppa över måltider påminner du kroppen om de funktioner som tusentals år av överlevnad och evolution en gång präntade in i dina förfäders DNA...
-Lagra fett i kroppens vävnader för snart kommer stunder av mindre mat eller oregelbundna tider!
Att period banta eller gå på pulverdieter i perioder talar alltså bara om för din kropp att när dieten är slut och maten kommer tillbaka i ditt liv skall den lagra så mycket som möjligt.
Att tro att du kan ändra på tusentals år av evolution och naturlig perfektion för att bli några storlekar mindre är inte bara orealistiskt utan ohälsosamt.
Deepak Chopra beskriver vägen till viktnedgång som ett kroppsligt uppvaknande där du återigen blir medveten om dina kroppsliga funktioner.
Genom att förstå din hunger, din matsmältning, din konstitution vet du inte ´bara vad du ska äta utan när hur var och med vilka du ska äta.
Vi äter ofta pga av yttre referenser , sociala sammankomster, klockan, vi blir bjudna, istället för att äta när vi är hungriga. Om vi låter bli att äta efter yttre referenser utan istället lyssnar på kroppens inre referenser kommer vi upptäcka att vår kropp vet precis när den vill ha och behöver mat. När kroppen signalerar att den vill ha mat är den också redo att ta emot och smälta maten.
När vi äter utan att lyssna på kroppen fåfr vi en sämre matsmältning eftersom kroppen inte är redo att ta emot den mat vi stoppar i oss,
I boken perfect weight finns ett helt system du akn följa för att ställa in din kropp efter sin egen naturliga mat och sov klocka  :)
Deepak Chopra påpekar förstås vikten av att älska sig själv och inte låta sig styras av kommersiella skönhetsideal som är skapade för att aldrig kunna uppnås. Istället för att straffa oss själva smala och snygga kan vi älska oss smala och snygga tills vi lyser med en inre hälsosam skönhet.
Lita på att naturen som har skapat de vackraste blommor, solnedgångar, färger, fantastiska miljöer också skapade den perfekta människan, förfinad genom år av evolution, att se ut som just dig.
När du älskar dig själv är du en spegling av den yttersta medvetandet, gud, universum, den oändliga kärleken-den enda sanningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.