Ayur veda betyder kunskap om livet.

en blog om ayurveda, uråldrig indisk kunskap om livet. Läran om att leva livet i samklang med naturens lagar. En lära som ger harmoni lycka närvaro och glädje utan att vara krångligt krävande eller kostsamt. För oss svenskar är ayurveda lite svårare att förstå tills vi har förstått det indiska tankesättet kring kroppen universum, andlighet. Ayurveda är ingen religion, ayurvedisk mat behöver inte vara indisk mat utan är principer som passar till vilken livsåskådning, mat eller samhälle. En hälsosam livstil som ger liv till åren och år till livet.

lördag 26 mars 2011

En bra matsmältning är nyckeln till hälsa

Det ayurvediska ordet för matsmältning är Agni. Agni är också eldens gud en av d viktigaste gudarna -budbärare åt de andra gudarna i de vediska tron.
Agni liknas vi den inre gastriska elden. Matspjälknings enzymerna i kroppen bryter ned maten, materian och förvandlar den till energi precis som elden.
Vår egna agni avgör hur bra vi smälter maten och på sätt också hur vi tar upp näringsämnen och om vår kropp rensar ut toxiner (gifter)
En svag agni ger oss långsam matsmältning. Maten förbränns dåligt, stannar för länge i magen tarmen och rensar inte ut toxiner (ama) Vi kan då känna oss trötta, få svullnad i magen efter måltid, huvudvärk, övervikt, dålig hy, fetma runt magen och dålig andedräkt.
En stark agni förbränner maten för snabbt, vi hinner inte ta upp näringsämnen ordentligt. Sura uppstötningar, brännande känsla i magen och frekventa besök till toaletten speciellt efter måltid är tecken på en försnabb agni.
Agni är som starkast mellan 10.00 och 14.00 när solen står som högst, därför är det klokt att äta sitt största mål mat då. Kroppens enzymer är då redo att förbränna ett större mål än de är på morgonen eller kvällen.
Det finns kost tillskott som balanserar agni och kosttillskott som hjälper kroppen att rensa ut slagg och toxiner.
Triphala är ett känt tillskott som hjälper kroppens förbränning och utrensning.
Yogaraj guggul hjälper kroppen att förbränna ut ta hand om oförbränd föda.
Starka kryddor i maten ökar agni för dig som har låg, mjölkprodukter och kal dryck hjälper dig som har en stark agni.
Organic India har ett känt preparat som heter  Bowelcare för den som har Ibs eller förstoppning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.